Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   PERSPECTIVĂ ASUPRA COACHINGULUI ȘI A INTEGRĂRII SALE ÎN CONTEXTUL ANTROPOLOGIC AL COMPETIȚIEI SPORTIVE. STUDIU DE CAZ: LIGA A 3-A DE FOTBAL DIN ROMÂNIA / A PERSPECTIVE ON COACHING AND ITS INTEGRATION INTO THE ANTHROPOLOGICAL CONTEXT OF SPORT COMPETITION. CASE STUDY: ROMANIAN 3RD LEAGUE, FOOTBALL.

Autori:  ANDREI-GABRIEL ANTONESCU, SILVIA TEODORESCU, MONICA IULIA STĂNESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(1).05

Received 2023 February 5; Revised 2023 April 21; Accepted 2023 April 24; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.
pp. 41-51

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Perspectivă asupra coachingului și a integrării sale în contextul antropologic al competiției sportive. Studiu de caz: Liga a 3-a de fotbal din România. Liga a 3-a de fotbal din România este un univers socio-cultural aparte. Numărul mare de participanți (echipe, jucători, personal tehnic-administrativ, suporteri etc), desfășurarea într-un cadru preponderent rural sau al orașelor mici și caracterul lor eterogen aduc acestui mediu o diversitate specifică. A fi cu adevărat coach în acest mediu este o provocare. Merayo (2021) consideră că antrenorul trebuie să se integreze în universul echipei, al clubului și al culturii din care acestea fac parte. Dar, în liga 3-a, din România, coaching-ul poate fi considerat o adevărată artă, cu situații care nu se mai regăsesc în alt context sportiv. Antrenorii se schimbă foarte des, sunt prinși între aceleași echipe, fiind nevoiți să schimbe radical perspectiva în care văd o echipă, un jucător sau un context într-un timp extrem de scurt. Microsistemul, mezosistemul, exosistemul și macrosistemul sunt parte dintr-un model propus de Bronfenbrenner (1976, 1987), și considerat încă de actualitate, în contextul sportiv, de către Merayo (2021). Identificăm acest lucru și în liga a 3-a. Coach-ul de liga a 3-a își desfășoară întreaga viață prins între aceste unități sistemice. Și, totuși, tot procesul de coaching trebuie considerat ca parte unei competiții cu puternice valențe antropologice. Așadar, este cultura specifică fotbalului de liga a 3-a cea care se dezvoltă mai bine în mediul rural sau al orașelor mici sau, mediul acestor orașe generează cultura ligii a 3-a și este, de fapt, o cultura a lor transpusă în fotbal?

Cuvinte cheie: antrenor, liga a 3-a, fotbal, competiție, antropologie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă